فهرست مطالب
فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 70، بهار 1401)
- تاریخ انتشار: 1401/04/05
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 7-37
یکی از ابعاد اثرگذار بر سلامت اجتماعی افراد، بیگانگی اجتماعی و انزوای اجتماعی است. بیگانگی اجتماعی نقش مهمی در سطح سلامت اجتماعی افراد جامعه دارد و می تواند بر کیفیت زندگی زنان اثرگذار باشد. لذا هدف مقاله بررسی نقش بیگانگی اجتماعی در سلامت اجتماعی زنان مناطق 22 گانه تهران است. چارچوب نظری استفاده از نظریه سلامت اجتماعی کییز و نظریه بیگانگی اجتماعی دورکیم است. روش تحقیق، پیمایشی بوده و با ابزار پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری زنان بالای 18 ساله شهر تهران می باشند. طبق فرمول کوکران، حجم نمونه 384 نفر بوده و از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای استفاده شد. از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده که دارای اعتبار صوری و پایایی است.یافته ها نشان داد میانگین سلامت اجتماعی در بین زنان تهرانی برابر با 2.87 بوده که کمی پایین تر از حد متوسط است. در بین مولفه های سلامت اجتماعی بعد انطباق اجتماعی با 3.10 از بیشترین و بعد مشارکت اجتماعی با 2.66 از کمترین میانگین برخوردار بوده است. بین بیگانگی اجتماعی و سلامت اجتماعی رابطه منفی و معکوس(0.523-) وجود دارد. اگر میزان بیگانگی اجتماعی در بین زنان افزایش یابد، میزان سلامت اجتماعی کاهش می یابد. بیشترین میزان این رابطه مربوط به بعد انطباق اجتماعی(0.583-) و کم ترین رابطه مربوط به بعد شکوفایی اجتماعی(0.455-) می باشد. نتیجه این است که جهت افزایش سلامت اجتماعی در بین زنان تهرانی، بایستی از خودبیگانگی اجتماعی و ابعاد آن مانند احساس بی قدرتی، احساس بی هنجاری، احساس بی معنایی، انزوای اجتماعی، بیگانگی از خود و احساس بیگانگی فرهنگی را کاهش داد.
کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، بیگانگی اجتماعی، انزوای اجتماعی، شبکه های اجتماعی، زنان -
صفحات 38-64
چکیدهامروزه زنان در عرصه های گوناگون فعالیت های اقتصادی و اجتماعی حضور فعال داشته و نقش بسزایی در آفرینش کسب و کارها ایفا می کنند. این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی ویژگی های شخصیتی زنان کارآفرین استان خوزستان صورت گرفته، بنابراین از نظر هدف، پژوهشی بنیادین با نتایج کاربردی بوده که با چارچوب پژوهشی آمیخته انجام شده است. جامعه هدف شامل کلیه زنان کارافرین استان خوزستان می باشد که به روش نمونه گیری غیر تصادفی داوطلبانه 40 نفر از آنها برای انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته و شناسایی ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه انتخاب شده و مورد مطالعه قرار گرفتند. از نتایج حاصل از تحلیل محتوای مصاحبه ها، 13 ویژگی شخصیتی کارآفرینانه استخراج گردید. نتایج حاصل از آزمون فریدمن نیز برای رنبه بندی این ویژگی ها نشان داد در زنان کارآفرین خوزستان، ویژگی های مهربانی، مسیولیت پذیری، عمل گرایی و برخورداری از کانون کنترل درونی، دارای بیشترین درجه اهمیت و ویژگی ریسک پذیری از کمترین درجه اهمیت برخوردار می باشد.
کلیدواژگان: تحلیل محتوای کیفی، رتبه بندی، زنان کارآفرین، ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه -
صفحات 65-98
احساس تنهایی یکی از مسایل مهم در دوران سالمندی است که بر سلامت روان این جمعیت اثرگذاراست و میتواند مشکلات روانشناختی- اجتماعی پیچیده ای را برای سالمندان ایجاد کند. ادراک و تجربه احساس تنهایی و کنش های سالمندان در فضای مجازی برای رفع این احساس از جمله موضوعات کمتر پژوهش شده ای است که می تواند نیازها و خطرات پیش روی جمعیت فزاینده سالمندان را شناسایی و ادراک نماید. پژوهش حاضر با اتخاذ رویکرد پدیدار شناسی، احساس تنهایی در زنان سالمند تهرانی را مورد مطالعه کیفی قرار داد و با استفاده از تکنیک مصاحبه عمیق، به انعکاس تجربه زیسته 22 نفر از زنان سالمند پرداخت که با استفاده از نمونه گیری هدفمند با حداکثر تنوع انتخاب شدند.سیوالات اصلی پژوهش در خصوص ادراک احساس تنهایی در زنان سالمند، نحوه مواجهه با احساس تنهایی و بهره گیری از فضای مجازی در سازگاری با احساس تنهایی بوده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که زنان سالمند احساس تنهایی را در قالب دو مقوله اصلی احساس ناخوشایند و احساس مطلوب تفسیر می کنند. از نظر مشارکت کنندگان احساس تنهایی ناخوشایند با مقولات محوری احساس تنهایی توام با اضطراب، احساس تنهایی توام با بی تعلقی، احساس تنهایی توام با بی کارکردی و احساس تنهایی توام با بیماری جسمانی تفسیر می گردد و احساس تنهایی خوشایند در قالب ایجاد فراغت و رضایت از تنهایی معنا می گردد. پاسخگویان دلایل اتخاذ کنش های مجازی برای سازگاری با احساس تنهایی را در مقولات تسهیل تعاملات، به روز شدن و همکام شدن با پیشرفت ذکر نموده اند.
کلیدواژگان: زنان سالمند، تنهایی، فضای مجازی، کیفیت زندگی، پدیدار شناسی -
صفحات 99-129
کارآفرینی زنان به عنوان پدیده ای مرتبط با ارکان توسعه پایدار، برای رشد اقتصادی، اجتماعی وفرهنگی یک جمعیت، حایز اهمیت است. به دلیل شرایط جمعیتی زنان دانش آموخته غیرشاغل و نیازهای تحقیقاتی مرتبط با آن، شناخت دقیق تر این موضوع ضرورت دارد. لذا پیش از این، پژوهشی کیفی با 52 مشارکت کننده، روش نظریه داده بنیاد و ابزار «مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته انجام شد. سپس پژوهش پیمایشی حاضر به منظور سنجش یافته های آن انجام گرفت. یافته ها حاکی از تاثیر مستقیم و غیر مستقیم سرمایه های کارآفرینی بر عملکرد کارآفرینی است. جامعه آماری شامل زنان کارآفرین ودانش آموخته ساکن تهران است. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته وروش نمونه گیری «اتفاقی- برخط» است. پرسشنامه ها توسط 150 پاسخگو تکمیل و داده های آن با استفاده از نرم افزار SPSS آزمون شد. ساختار مدل نیز به وسیله نرم افزار لیزرل بررسی گردید. نتایج حاکی از این است که سرمایه های کارآفرینی دارای رابطه مثبت و معنادار با عملکرد کارآفرینی هستند. و درمیان سرمایه های کارآفرینی، «سرمایه تعهدی» از بیشترین تاثیر مستقیم بر عملکرد کارآفرینی و مرکزیت در مدل ساختاری برخوردار است. پس از آن به ترتیب سرمایه های اقدامی و اعتباری- اقتصادی قراردارند. به لحاظ تاثیرکل، سرمایه های اقدامی دارای اولین رتبه، سپس به ترتیب سرمایه های تعهدی، اعتباری- اقتصادی و عملیاتی قرار گرفته اند. تحلیل مسیر نشان می دهد که سرمایه تعهدی تنها به طور مستقیم، سرمایه اقدامی و سرمایه اعتباری- اقتصادی به طور مستقیم و غیر مستقیم و سرمایه عملیاتی تنها به صورت غیرمستقیم بر عملکرد کارآفرینی موثرند. در مجموع نتایج تایید کننده فرضیات است و قابلیت انتقال و تعمیم به سایر جوامع آماری را دارد.
کلیدواژگان: سرمایه های کارآفرینی، عملکرد کارآفرینی، زنان دانش آموخته آموزش عالی، سرمایه تعهدی -
صفحات 130-165
سلامت عمومی زنان به دلیل تاثیر زیادی که بر سلامت خانواده و جامعه دارد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش جهت گیری مذهبی، صمیمیت زوجین و رضایت از زندگی در پیش بینی سلامت عمومی زنان متاهل انجام شد. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت منطقه 7 ناحیه 1 شهر مشهد در سال 1399 بود که تعداد آنها 1053 نفر برآورد شد که به شیوه ی نمونه گیری در دسترس، 278 زن متاهل انتخاب شدند و به پرسشنامه های جهت گیری مذهبی آلپورت، صمیمیت زوجین تامپسون و والکر (MIS)، رضایت از زندگی داینر و همکاران (SWIS) و سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر (GHQ) پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده ها از روش های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون به روش گام به گام استفاده شد. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین جهت گیری مذهبی با سلامت عمومی زنان متاهل رابطه معناداری مشاهده نشد. همچنین صمیمیت زوجین و رضایت از زندگی با سلامت عمومی زنان متاهل رابطه معناداری داشتند. علاوه بر آن نتایج تحلیل رگرسیون به روش گام به گام نشان داد که صمیمیت زوجین و رضایت از زندگی هرکدام به ترتیب 14% و 15% از واریانس سلامت عمومی زنان متاهل را تبیین کردند. به طور کلی هرچه میزان رضایت از زندگی و صمیمیت زوجین بیشتر باشد زنان متاهل از سلامت عمومی بالاتری برخوردارند. با توجه به یافته های پژوهش به نظر می رسد که صمیمیت زوجین و رضایت از زندگی نقش تعیین کننده در پیش بینی سلامت عمومی زنان متاهل دارند.
کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، رضایت از زندگی، سلامت عمومی، صمیمیت زوجین -
صفحات 166-202هدف
سوگ مادر در در دوران نوجوانی، اثرات گسترده ای بر نوجوان می گذارد. با توجه به اهمیت موضوع؛ پژوهش حاضر با هدف مطالعه تجارب زیسته دختران جوان در زمینه فشار روانی بعد از فوت مادر در دوران نوجوانی انجام شده است.
روشاین پژوهش با رویکردکیفی و با روش پدیدارشناسی انجام شده است. جامعه مورد پژوهش دختران نوجوان و جوان سن 20 تا 30 سال هستند که مادر خود را در دوران نوجوانی از دست دادهاند. مشارکت کنندگان به صورت در دسترس از طریق فضای مجازی انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختار یافته بود.
یافته هااز کدگذاری اطلاعات به دست آمده بعد از تحلیل داده ها و انجام کدگذاری ها، 8 مضمون فشار پیامدهای مستقیم فقدان مادر، اضافه بار نقش، فقدان حمایت مادر در نقاط عطف زندگی، آسیب دیدن در روابط بین فردی، فشار مربوط به تشریفات پس از فوت، احساس تنهایی، شکست تحصیلی و فشار احساسات منفی استخراج شد. یافته ها نشان داد تغییرات گسترده ای که در زندگی دختر نوجوان پس از فقدان مادر روی می دهد، به منابع نیرومندی برای مقابله با فشار ناشی از تغییرات نیاز دارد و اثرات فقدان تقریبا مادام العمر است. می توان براساس یافته ها، برنامه ای آموزشی جهت کاهش فشار روانی دختران نوجوان، پس از فقدان مادر تدوین کرد.
کلیدواژگان: سوگ، نوجوان، مادر، فشار روانی
-
Pages 7-37
One of the dimensions affecting the social health of individuals is social alienation and social isolation. Social alienation plays an important role in the level of social health of people in society and can affect the quality of life of women. Therefore, the purpose of this article is to investigate the role of social alienation in the social health of women in 22 districts of Tehran. The theoretical framework is the use of Keys's theory of social health and Durkheim's theory of social alienation. The research method was survey and was done with a questionnaire. The statistical population is women over 18 years old in Tehran. According to Cochran's formula, the sample size was 384 people and multi-stage cluster sampling method was used.A researcher-made questionnaire was used which has formal validity and reliability. The results showed that the average social health among the women of Tehran was equal to 2.87, which is slightly lower than average. Among the components of social health, the dimension of social adaptation with 3.10 had the highest and the dimension of social participation with 2.66 had the lowest average. There is a negative and inverse relationship between social alienation and social health (-0.523). If the rate of social alienation among citizens increases, the rate of social health decreases.The dimension is social prosperity (-0.455) .The result is that in order to increase social health among the citizens of Tehran, we need social alienation and its dimensions such as feeling powerless,
Keywords: social health, social alienation, social isolation, social networks, Women -
Pages 38-64
Today women are actively involved in various areas of economic and social activities and play an important role in creating businesses. Recognizing talents, individual abilities and their creative characteristics can be very effective in exploiting and guiding the capacities of this large part of society. The purpose of this study is to identify and prioritize personality traits of women entrepreneurs. Therefore this study is a fundamental research with applied results in terms of purpose and it has been conducted with a mixed research framework. The target population includes all women entrepreneurs in Khuzestan province, which is the non-random sampling voluntary, 40 of them were selected for semi-structured interviews and identification of entrepreneurial personality traits. The results of the content analysis of the interviews showed 13 entrepreneurial personality traits. The results of Friedman test for ranking these characteristics showed that women entrepreneurs have the highest degree of importance in the characteristics kinship, responsibility, practicalism and having an internal control center; and the characteristic of risk-taking is the least important.
Keywords: Qualitative Content Analysis, Ranking, Women Entrepreneurs, Entrepreneurial Personality Traits -
Pages 65-98
Feeling lonely is one of the most important issues in old age that affects the mental health of this population And it can cause complex social and psychological problems for the elderly. Perception and experience of loneliness and the actions of the elderly in cyberspace to address this feeling are among the less researched topics Which can identify and understand the needs and risks facing the growing population of the elderly.The present study, by adopting a phenomenological approach, qualitatively studied the feeling of loneliness in elderly women in Tehran and using the in-depth interview technique, reflected the lived experience of 22 elderly women who were selected using purposive sampling with maximum diversity.The main research questions regarding the perception of loneliness in older women were how to deal with loneliness and use cyberspace to adapt to loneliness.The findings of this study show that older women interpret the feeling of loneliness in the form of two main categories of unpleasant feelings and desirable feelings. From the participants' point of view, unpleasant loneliness is interpreted with the central categories of feeling lonely with anxiety, loneliness with disengagement, loneliness with dysfunction and loneliness with physical illness, and pleasant loneliness in the form of leisure and satisfaction with Loneliness means. Respondents cite the reasons for adopting virtual actions to adapt to feeling lonely in the categories of facilitating interactions, entertainment and reducing negative thoughts and feelings, acquiring knowledge and experiences related to life, updating and keeping pace with progress and modernization, .
Keywords: Elderly Women, Loneliness, cyberspace, quality of life, Phenomenology -
Pages 99-129
Women's entrepreneurship, as a phenomenon related to the pillars of sustainable development, is essential for the economic, social, and cultural growth of a population. Due to the demographic conditions of unemployed educated women and related research needs, a more accurate understanding of this issue is necessary. Therefore, in the beginning, a qualitative research was conducted with 52 participants and the "grounded theory" method and semi-structured in-depth interview tools. Then, the present survey research was conducted to evaluate its findings. Findings indicate the direct and indirect impact of entrepreneurial capital on entrepreneurial performance. The statistical population includes women entrepreneurs and educated people living in Tehran. The research tool is a researcher-made questionnaire and "random-online" sampling method. One hundred fifty respondents completed questionnaires, and their data were tested using SPSS software. The structure of the model was examined by LISREL software.The results indicate that entrepreneurial capital has a positive and significant relationship with entrepreneurial performance. And among entrepreneurial capitals, "accrual capital" has the most direct impact on entrepreneurial performance, and it also plays a central role in the Structural Equation modeling. Then there are action and credit-economic capitals, respectively. Action capital is ranked first in terms of total impact, followed by accrual, credit-economic, and operational capital, respectively. Path analysis shows that accrual capital only directly, action capital and credit-economic capital directly and indirectly, and operating capital only indirectly affect entrepreneurial performance. In general, the results confirm the hypotheses and can be transferred and generalized to other statistical communities.
Keywords: Entrepreneurial Capitals, Entrepreneurial Performance, Women Higher Education Graduates, Accrual capital -
Pages 130-165
Women's general health is of particular importance because of its great impact on the health of the family and society. The aim of this study was to investigate the role of religious orientation, couple intimacy and life satisfaction in predicting the general health of married women. This research is a descriptive correlational study. The statistical population of this study was all married women who referred to the comprehensive health service centers of District 7, District 1 of Mashhad in 1399, whose number was estimated at 1053 people, of which 278 married women were selected by available sampling method. Responded to Allport Questionnaire on Religious Orientation, Thompson & Walker Intimacy Questionnaire (MIS), Dinner et al.'s Life Satisfaction Questionnaire (SWIS), and Goldberg & Hiller (GHQ) General Health Questionnaire. Pearson correlation and stepwise regression analysis were used to analyze the data. The results of Pearson correlation showed that there was no significant relationship between religious orientation and general health of married women. couple intimacy and life satisfaction had significant relationship with the general health of married women. In addition, the results of stepwise regression analysis showed that the couple's intimacy and life satisfaction each explained 14% and 15% of the variance of married women's general health, respectively. In general, the higher the level of life satisfaction and intimacy of couples, the higher the general health of married women. According to the research findings, it seems that couple intimacy and life satisfaction play a decisive role in predicting the general health of married women.
Keywords: religious orientation, Life satisfaction, Married Women, General Health, Couples Intimacy -
Pages 166-202Objective
Mother's mourning during adolescence has a profound effect on adolescents. according to imprtance of subject; The aim of this study was to study the lived experiences of young girls in the field of stress after maternal death in adolescence.
MethodThis research has been done with a qualitative approach and phenomenological method. The study population consisted of adolescent and young girls aged 20 to 30 years who lost their mother during adolescence. Participants were selected to be available online. The interview data collection method was semi-structured. .
ResultsFrom the coding of information obtained after data analysis and coding, 8 themes of pressure, direct consequences of maternal absence, role overload, lack of maternal support in life milestones, damage in interpersonal relationships, post-mortem pressure Feeling of loneliness, academic failure and negative emotional pressure were extracted. The findings showed that the vast changes that occur in the adolescent girl's life after the loss of the mother require strong resources to cope with the pressure of change, and the effects of the loss are almost lifelong. Based on the findings, it is possible to develop educational programs to reduce the psychological stress of adolescent girls after the loss of the mother.
Keywords: grief, Adolescent, Mother, stress